Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Οινοποιείο με ιστορία 6000 ετών


Το αρχαιότερο οινοποιείο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο, ηλικίας 6.000 ετών... ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη σημερινή Αρμενία. Εκεί, μέσα σε μια σπηλιά, στη χώρα του νότιου Καυκάσου εντοπίστηκε ένα πατητήρι και αγγεία όπου πραγματοποιούνταν η ζύμωση. Έπειτα οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιώντας βιοχημικές τεχνικές, αναγνώρισαν ένα ξηρό κόκκινο κρασί που είχε παρασκευαστεί πριν από τουλάχιστον 6.000 χρόνια.


Η αρχαιολογική ομάδα, με τη μέθοδο χρονολόγησης με ισότοπο άνθρακα, ανακάλυψε αποξηραμένο κρασί από σταφύλια κοντά σε πατητήρι που φτιάχτηκε περίπου το 4000 π.Χ., όπως η ίδια ανέφερε. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο οινοποιείο είναι 1.000 χρόνια μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση για την παρασκευή οίνου έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.


«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ικανοποιητικά ότι πρόκειται για οινοποιείο» δήλωσε στο Associa-ted Press ο Πάτρικ Μακγκάβερν, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογικής Βιομοριακής του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας. Είπε ακόμα ότι η οινοπαραγωγή τέτοιας ευρείας κλίμακας υποδεικνύει ότι το σταφύλι στην Ευρασία καλλιεργούνταν ήδη πριν από 6.000 χρόνια.


Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν την εικόνα μιας σύνθετης κοινωνίας, όπου όσοι πενθούσαν έπιναν ένα είδος κρασιού, που παραγόταν σε ένα κοιμητήριο μέσα σε σπηλιά, όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε διαδικτυακή έκδοση «Επιθεώρηση της Αρχαιολογικής Επιστήμης». «Αυτή είναι η παλαιότερη γνωστή εγκατάσταση για την παρασκευή οίνου στον κόσμο», είπε σε συνέντευξή του ο Γκρεγκόρι Αρεσιάν, από τους επικεφαλής της έρευνας, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες.
http://food-isimo.blogspot.com/2011/01/6000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου